top of page

WEIBmaakt exposities die handelen over het lot van de mens, meestal  vanuit de vrouwelijke beleving.  Onder het lot van de mens verstaat WEIB! in de meest brede zin het menselijk existeren op basis van zijn aard en gedreven door zijn onderbewuste. Het lot van de mens is een veel voorkomend thema op alle vlakken van de beeldende kunst. In 1933 schreef André Malraux het boek La condition humaine; Het menselijk tekort.  De titel is een eigen leven gaan leiden. In de roman betekent la condition humaine dat de mens zijn lot niet aanvaardt en god wil zijn.  Malraux vat het als volgt samen: China heeft als tegengif de opium, de islam de hasj en het Westen de vrouw.
 

Maart 2017 was Monica Croese de maker en curator van de tentoonstelling Weib! in VM23 te Arnhem.  Een tentoonstelling met alleen vrouwlijke kunstenaars die hún visie op de vrouw weergaven. Monica heeft strijd moeten leveren voor de titel van deze tentoonstelling; Weib! Zonder voorvoegsel, mét uitroepteken. Uiteindelijk bleek deze titel een schot in de roos, krachtig en sterk. De tentoonstelling smaakte naar meer, en mogelijke thema's voor nieuwe exposities spookten door het hoofd van Monica, waarvan ze er al een aantal heeft gerealiseerd.  Wat krachtig en sterk blijkt te zijn moet je gebruiken. 


Begin 2018 heeft Monica een expositie in het Notre dame des arts te Ubbergen. Het thema voor deze expositie is geinspireerd door een gedicht van Baudelaire: L'Héautontimorouménos. De dualiteit van dit gedicht spreekt Monica zeer aan. Beul én slachtoffer zijn, de klap in het gezicht én de hand die slaat, de wond én het mes, je eigen kwelgeest zijn, het menselijk lot om eeuwig te schaterlachen, maar nooit meer te kunnen glimlachen.  NDDA is een prachtige grote ruimte, heel veel plek ook voor drie-dimensionaal werk.  Monica vraagt Elisabeth Peters of ze mee wil exposeren. In het werk van Elisabeth Peters & Monica Croese staat het menselijk lot centraal en ze herkennen deze rode draad in elkaars werk. De tentoonstelling De wond en het mes was spraakmakend. En hoe verschillend het werk ook is van beide kunstenaars, het bleek wonderwel te passen en elkaar te versterken. Deze expositie werd goed bezocht en bracht veel gesprekken met bezoekers op gang. Dit leidde soms ook tot discussies. Het onderwerp van de tentoonstelling was ook een heftige. Maar dat is ook wat WEIB! wil bereiken; het gesprek aangaan met de bezoeker, de toeschouwer. 


Deze tentoonstelling vroeg om een herhaling. En die kwam er.  Van 15 november 2019 tot en met 5 januari 2020 bij Frame.de.galerie te Amersfoort. Ditmaal gingen Vera Croese, Eunyoung Lee, Hanneke van Broekhoven en Monica Croese het gesprek aan met de bezoekers van deze tentoonstelling. Want ook deze tentoonstelling riep vragen op en bracht (soms heftige) discussies op gang. 

Vanwege het Coronavirus zijn er na Ik ben het mes, ik ben de wond.... geen nieuwe exposities geweest. Monica is wel al bezig met het voorbereiden van nieuwe exposities.  In 2022 is het zover, een nieuwe Weib! tentoonstelling. In de zomer van 2022, de maand juli is er de tentoonstelling: GEHEIME TUIN. Deelnemende kunstenaars nemen je mee naar hun geheime tuin.  Geef je op voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

WEIB! is een platform voor groepsexposities. Monica Croese is de spil van dit platform. Ze maakt spraakmakende tentoonstellingen, die een gesprek op gang brengen, tot nadenken stemt, ontroert, prikkelt en prikt.  Zij nodigt kunstenaars, performers, dansers en muzikanten uit om mee te doen.  Neem gerust contact op voor vragen, voorstellen, of misschien weet je een mooie expositieruimte. Monica staat open voor en is nieuwsgierig naar inspirerende input. Ook als je een meedenkend, organiserend lid van WEIB! wilt worden, zie ik je reactie graag tegemoet. 

bottom of page